Ako spoznáme svoj talent?

Hugo Hurtoň 30. 12. 2020

 

Všade okolo nás počúvame ako niekto objavil svoj talent a zmenilo mu to život. Málokedy sa však dozvieme aj samotný proces ako k tomu prišlo. 

Keď som mal nedávno možnosť čítať knihu od Jana Muhlfeita Odomykanie detského potenciálu, kvôli radám ako vychovávať deti, mal som silný ,,aha,, moment. 

Zistil som, že ako jeden z najľahších indikátorov toho že máme na niečo talent je naša radosť z tejto činnosti, teda úplne jednoducho že nás táto činnosť baví. Je to neuveriteľne jednoduchý, ale zároveň úplne dokonalý koncept. 

Uvedomil som si, že naozaj vždy keď mi nejaká činnosť ide, tak ma zároveň aj baví. Od detského veku už viem ktoré veci ma bavia a celkom mi aj idú, ale nikdy ma nenapadlo, že toto je ten starý známy talent ktorí všetci hľadáme. Vždy som si myslel, že to je niečo ako hobby, ale veľmi málo som si uvedomoval to, že talent je niečo dané a treba to objaviť a cieľene zlepšovať.

Na rovinu, kto z Vás sa venuje alebo študuje oblasti, ktoré ho nezaujímajú? Prípadne poznáte niekoho kto je top svojej profesie, ale nemá ju rád? 

Keď sa ohliadam naspäť na svoje školské časy,  ľutujem ako som alokoval svoj čas medzi oblasti ktorým som sa venoval. Viac menej som sa riadil princípom, že ak mi niečo ide dobre, znamená to že tomu môžem venovať menej času a naopak, ,,hasil,, som viac oblasti, kde som mal slabšie výsledky. Často som najväčšiu časť semestra venoval oblasti ktorá mi išla najhoršie.

V tých časoch som bohužial ešte nevedel, že najlepšie výsledky dosahuje človek v oblastiach kde vyniká a idú mu paradoxne ľahko. Zjednodušene povedané, zo štvorky je možné spraviť slabšiu dvojku, ale jednotku s hviezdičkou spravíte len z jednotky. 

Dnes už viem, že talent je priamo spojený s naším pocitom uspokojenia touto aktivitou. Ak vás niečo baví, venujete sa tomu radi a prirodzene v tom máte dobré výsledky, veľmi pravdepodobne máte na túto oblasť talent. Tento talent vám dáva potenciál byť top performer a dosiahnuť maximum zo svojho potenciálu. Nestrávte teda svoj čas vylepšovaním štvorky. Nájdite oblasť ktorá vám ide, baví vás a investujte do nej.

Na koniec by som pridal jednu anekdotu. 

Ak budete rybu hodnotiť podľa jej schopnosti loziť po stromoch, vždy si bude pripadať hlúpa

Ak ste ryby, tak plávajte. Želám Vám aj Vaším talentom veľa úspechov


Ďalšie články