Prečo je stáž iná ako práca po škole? rozdiel je väčší ako ste si mysleli

Hugo Hurtoň 01. 10. 2020

Základný rozdiel medzi stážou počas školy a prácou po škole je jednoduchý. Študenti pracujú (stážujú) lebo chcú, absolventi pracujú lebo musia.

Môže sa to zdať príliš zjednodušené, ale je v tom kus pravdy. Keď študent brigáduje musí stíhať školu, bohatý spoločenský život a ešte byť schopný ísť do práce. V tomto menu je schovaná veľká porcia chcenia a zamestnávatelia ju málokedy vidia u absolventov, alebo ľudí s dlhoročnými skúsenosťami.

Vždy keď sa vo svojej profesii rozprávam so študentami, nabije ma to pozitívnou energiou a nie som v tom sám. Keď som sa prvýkrát začal venovať rozvoju študentov, nikdy som si nemyslel aké veľké dopady to bude mať na ich kariéru, profesiu a aké benefity to prinesie zamestnávateľovi.

Študenti ktorí pracovali vo svojom zamestnaní už počas školy majú výborné výsledky, nízku fluktuáciu a veľmi dobrú ,,pracovnú morálku,,

Dôvodov je viacero – chuť pracovať, plynulý prechod zo školy do pracovného života a v neposlednom rade bohatšie skúsenosti a lepšie zručnosti.

Ako pri všetkom čo robíte prvýkrát, niektoré kroky ( a chyby 🙂 ) jednoducho musíme spraviť a zažiť. Skúsenosť je neprenosná a v kariére to platí obzvlášť. Čím viac krokov spravíte ešte na škole, tým dalej po nej prídete 🙂

Sám viem že inak sa pozriem na prácu ktorú pripravil študent a inak ak ju pripravil absolvent. U študenta je takmer všetko plus a ocenuje sa jeho snaženie. U absolventa je všetko už ,,normál a očakávané,, a chvály sa tak často nedočká.

Stážujte a získajte komfortnejší a úspešnejší život 🙂


Ďalšie články